Szerelmes levél

Szerelmes levél
október 15. 05:32

Nem rég olvastam valahol, „manapság ki ír szerelmes levelet?” Nem is ez volt az érdekes, hanem a formai követelményeket, a tartalmat pontokba szedte. Ezen csak azért mosolyogtam egy picit, mert ha egy férfi szerelmes levélírásra adja a fejét, biztosan nem figyel arra, hogy törekedjen az egyszerűségre, mert valószínűleg arra fog vagy ne ő sírjon a sorok mögött, hanem, akinek szánja. A férfiak többsége a reális és materialista beállítottsága miatt (is), - melynek okait nem taglalom, hiszen vannak erre biológiai, pszichológiai, szocializációs magyarázatok bőven- nem fog hosszú ömlengős sorokkal elárasztani minket. Lesz egy cetli az asztalon vagy egy-egy kedves gesztus a tettekkel. Azért nem írom le a teremtés koronáit, bátran írjanak levelet, imádjuk. Azért még a legnagyobbak tollforgatók is zavarba jöttek, ha meg kellett szólítani a másikat, például maga Karinthy is:Karinthy Frigyes – G…I…-nek
(1929)
„Valami úgy dagad bennem, úgy ugrál a mellemben, én nem tudom, hogy beszéljek, úgy szégyellem magam, - én eddig író voltam – ha írtam, levelet is, mindig komponáltam, vigyáztam, most mintha a Te kezed vezetné a tollam – olyan furcsa ez, nézd a stílusod! nem érzed? talán még az írásom is hasonlít a Tiédhez.”
Azért a nőknek sem volt könnyű a levélváltás, de ezt többnyire a féltékenység vagy az aggodalom szülte:
Bajor Gizi – Vajda Ödönnek
(1917)
Ducikám, édes Ducikám,„És a nem egészen 4 oldalas levél nagyon hebehurgyán volt írva, és nagyon siettél vacsorázni!!!”
Mentségünkre szóljon, hogy van, (volt), amikor a férfiak aggódnak picit a Kedves rajongjása miatt, lásd. Napóleon esete Josephine-nek, melyet 1797 tavaszán ír:
“Sohasem ír nekem, nem szereti a férjét. Tudja, mekkora örömet szerez neki leveleivel, mégsem sikerül akár csak fél tucat sort papírra vetnie. Akkor hát mit csinál ön egész álló nap, Madame? (…) Az igazat megvallva, szerelmem, szorongással tölt el, hogy nem kapok híreket Öntől, írjon nekem tüstént egy négyoldalas levelet olyan szavakkal, amelyek örömmel és heves érzelmekkel töltik meg szívemet. Remélem, nemsokára karjaimban tarthatom, s akkor millió csókkal árasztom majd el, forrón, mint az egyenlítői nap.”
Megnyugtató ez a pár nagy alak esete, akik a szerelemben ugyanolyan halandók és esendők, akárcsak mi „hétköznapi” emberek.https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-31-legszebb-magyar-szerelmes-level/
http://goodstuff.hu/2018/02/14/5-hires-szerelmes-level-a-multbol-amit-muszaj-elolvasni/


Tovább

+15
0
Nézd meg az összes posztot
Hozzászólások
Ezt olvastad már?
X

Vengédváró kencék...

Vengédváró kencék...
9 órája

Sajnos, mostanság a Covid miatt szinte miden találkozót...

Tovább

+8
0

Folytatásos regény...

Folytatásos regény...
október 26. 07:20

Gondolkodtál már azon, ha az életed egy folytatásos regé...

Tovább

+11
0