Romantikus könyvek romantika nélkül, avagy egy disz funkcionális kapcsolat bemutatása

Romantikus könyvek romantika nélkül, avagy egy disz funkcionális kapcsolat bemutatása
2020. augusztus 16. 13:25

Egy kedves üzenet: „Hiányzol.”
Egy plüss maci az asztalon.
Egy elkészített vacsora, mire hazaérünk.
Apró gesztusok, melyek megmelengetik a szívünk és amelyekkel kifejezzük a párunk számára, hogy gondolunk rá és szeretjük. Ezt jelenti egy párkapcsolatban a romantika.
Könyvet sokan szeretnek olvasni, hiszen a papírra vetett szavak egy varázslatos világba invitálnak bennünket, ahol megismerkedhetünk számunkra ismeretlen emberekkel, belebújhatunk mások bőrébe és átélhetünk új dolgokat.
Nőként én úgy gondolom, sok nő első körben inkább a romantika műfaja fele hajlik. Bár én személy szerint inkább a krimik és thrillerek világában érzem jól magam, néha engem is elragadnak az érzelmeim és szívesen olvasok olyan könyveket, melyeket a romantika vezényel. Azonban mikor ilyen könyvet keresek a könyves boltok polcain, általában igen nagy bajban vagyok. Bármelyik üzletbe megyek, a polcok fölött hatalmas betűk mutatják hol találom a keresett műfajt. A polcok tele vannak könyvekkel, különböző írókkal, én mégis tanácstalanul állok előttük.
Nekem mindig azt tanították, ne a borítója alapján ítéljem meg a könyvet.
De sajnos mikor egy borítón félmeztelen férfiakat látok feszíteni, esetleg csókolózó párokat, olyankor nem tudom, nem a borító alapján megítélni a könyvet.
Sajnos volt már szerencsém néhány ilyen könyvhöz, és egyáltalán nem értem miért kapnak ezek a könyvek magas értékelést, illetve miért kerülnek a romantika műfajának polcára. Még inkább elszomorít, ha azt látom, hogy ezeket a könyveket fiatal, tizennégy-tizenöt éves kamaszoknak ajánlják. Ezeknek a könyveknek a többségéből általában teljesen hiányzik a romantika.
A gyerekeket rendkívül könnyű befolyásolni, és sajátos képzelettel rendelkeznek a világról. Minden amit látnak, hallanak vagy olvasnak hatással van rájuk, fejleszti valamilyen irányba a személyiségüket, és a számukra ismeretlen dolgokról azáltal tanulnak, amit a környezetükben látnak, vagy jelen esetben olvasnak.
Ha rangsorolnom kellene olyan romantikusnak nevezett könyveket, melyeket húsz éves kora előtt senkinek sem kellene elolvasnia, akkor nagyon nehéz helyzetben lennék. Nehezen tudnám meghatározni ki nyerné el az első helyet. Talán nem az a könyv, melyet alább részletesen elemezni fogok, mégis volt három lányeges szempont amiért őt választottam.
Az első, hogy a könyv sorozat egy egészségtelen párkapcsolatot mutat be teljesen normálisként, sőt azt tartja megvetendőnek ha egy kapcsolat nem ilyen.
A második, hogy bár nem ez az első ilyen jellegű könyv amelyből filmet csináltak, mégis társaihoz viszonyítva igen alacsony korhatáros besorolást kapott.
A harmadik, hogy a könyvsorozat folytatásából jövőre, 2021-ben meg fog jelenni a második film, melyet már most sokan várnak.Anna Todd – After sorozatAnna Todd a Wattpad felületén kezdte publikálni művét, mely eredetileg egy Harry Styles fanfiction volt. A nagy rajongói közösséget elérő művet a Wattpad végül kiadatta, és a nagy sikerű műből film is készült.
Hardin és Tessa története minden, csak épp nem romantikus.
A szerelem és a testi vágy egymástól két teljesen különálló dolog. Attól még, hogy valaki külsőre megtetszik és a túlfűtőt hormonjaink szeretnének pár kellemes estét eltölteni az illetővel, attól még nem vagyunk belé szerelmesek. A szerelem egy olyan dolog melyre nem a testünk, hanem a lelkünk vágyik. Egy olyan érzés, ami elhozza számunkra a lelki békét, ami kiteljesíti a világunkat. Szerelem az, mikor egy nehéz nap után oda bújsz a párodhoz és teljesen megnyugszol, úgy érzed végre minden a helyére került, és nem számít mit hoz a holnap, mert együtt bármire képesek vagytok.
Azonban Anna Todd könyv sorozatából ebből az érzésből semmit sem tapasztalunk. Megismerkedünk Tessaval és Hardinnal. Bár Tessa úgy érkezik az egyetemre, hogy van egy barátja Noah személyében, akit elvileg nagyon szeret, ebből a szeretetből semmit sem érzékelünk. Nem hívja fel, nem hiányzik neki, sőt nagyon még beszélni sem beszél róla. Ettől függetlenül, ha valamilyen véletlen folytán mégis szoba kerül, akkor mindenkinek bizonygatja mennyire szereti. Hardinnal gyakorlatilag még egy szót sem váltott soha, mégis Hardin egyetlen pillantásától és a rossz fiús kinézetétől egyből szerelembe esik.
A történet során nem érzékeljük, hogy főszereplőink finoman közelednének egymáshoz, nincs benne minőségi időtöltés és az ötszáz oldal legalább nyolcvan százalékát a szex jelenetek teszik ki. Hardin gyakorlatilag lábtörlőnek használja Tessát, Tessa pedig igazi mazochistaként viselkedik, aki minden pofon után megbocsájt és visszamegy.
Amiért számomra ez a könyv teljesen értékelhetetlen, az főként Tessa és Hardin kapcsolatának disz funkcionalitása.
A családon vagy párkapcsolaton belüli erőszak egy nagyon komoly és súlyos téma. Egy egészségtelen viselkedési minta, aminek egyáltalán nem kellene elfogadottnak lennie.
Bár Hardin fizikailag soha nem bántalmazza Tessát, lelkileg ez már nem elmondható. Tessának gyakorlatilag nincs önálló akarata, naiv és befolyásolható, Hardin pedig ezt tökéletesen kihasználja. A saját akaratát úgy erőlteti rá Tessára, hogy az Tessának fel sem tűnik. Eldobja, majd pár szóval és engesztelő szex-el visszaédesgeti magához. Mely hatására, Tessa minden egyes alkalommal boldogan ugrál vissza Hardinhoz, az újabb pofonért.
Ez a regény tökéletesen bemutatja milyen a kapcsolatfüggőség és a lelki bántalmazás. Egészen az utolsó kötet, utolsó tíz oldaláig megpróbálja lenyomni a torkunkon, hogy ez így teljesen rendben van, és ez így romantikus.
A regényben Tessának nincs egyetlen barátja sem, aki megpróbálná felnyitni a szemét, de még az anyjára sem számíthat, mert nem látja el tanácsokkal vagy ül le vele beszélgetni.
És bár a filmen tizenhatos karika van, én úgy vélem, hogy függetlenül attól, hogy a filmből kimaradtak a pikáns jelenetek, a tizenhatos karika kevés rá. Egy tizenhat éves gyerek, aki önmagát keresi, és még csak most indul felfedező útra mind a testiség, mind a szerelem világában, nem képes eldönteni mi helyes egy kapcsolatban, illetve mi elfogadhatatlan.
Ha egy tizenhat éves lány ezekből a történetekből azt tanulja, hogy a fiú, aki kihasználja, megcsalja és bántja majd egyszer megjavul, ezért ki kell mellette tartania és mindent meg kell neki bocsájtania, hagynia kell, hogy egy darab szemétként bánjon vele, akkor az a lány emiatt, borzalmas lelki károkat szenvedhet. Akár pár hónap egy ilyen kapcsolatban okozhat olyan lelki károkat, melyeket talán még több év alatt sem lehet tökéletesen helyrehozni.
A mai világban sajnos egyre inkább igaz az a mondás, hogy szex-el bármi eladható. Igaz ez azokra a könyvekre is, melyekben egy cseppnyi szerelem vagy romantika sincs, csak túlfűtött testiség. Mégsem a szex mennyisége vagy a romantika hiánya az, amely igazán károssá teszi ezeket a könyveket, hanem azoknak a kapcsolatok melyeket bemutat és normalizál.
A kapcsolatfüggőség és a bántalmazás, legyen az testi vagy lelki, nem normális vagy egészséges. Minden szerzőnek figyelnie kellene arra milyen értéket teremt, és minek a határát tolja lejjebb vagy feljebb a társadalom számára.írta: Ruska Kitty


Tovább

+2
0
Nézd meg az összes posztot
Hozzászólások
Ezt olvastad már?
X

Szinasztria III.-Párkapcsolat Horoszkóp...

Szinasztria III.-Párkapcsolat Horoszkóp Összehasonlítás
2020. szeptember 23. 14:52

Szinasztria III.-Párkapcsolat Horoszkóp Összehasonlítás...

Tovább

+12
0

Szinasztria II.-Párkapcsolat Horoszkóp Ö...

Szinasztria II.-Párkapcsolat Horoszkóp Összehasonlítás
2020. szeptember 22. 14:20

Szinasztria II.-Párkapcsolat Horoszkóp Összehasonlítás M...

Tovább

+7
0