Glutén bevezezése

Glutén bevezezése
október 8. 11:01

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen a következő bejegyzés? Nagyon nehéz, hiszen olyan sok téma van, amiről írok.Ami nálunk az első igazi fejörést okozta, az a glutén bevezetése volt.Azt el kell mondanom, hogy erről, nincsenek pontos napi lebontásban rögzített adataim, arról, hogy mi hogy csináltuk...
Ahány oldalt felkeresel az interneten, mind mást fog ajánlani. Ahány Mamit megkérdezel, mindenki máshogy csinálja\csinálta. Azt vallom, hogy nincs jó vagy rossz módszer a hozzátáplálásban, a glutén bevezetésre is igaz...Kezdjük azzal, mi is az a glutén?
Lényegében egy összetett fehérje (gliadin), amely a gabonafélékben fordul elő, de nem minden gabonában, pl. a kukorica és a rizs nem tartalmaz. Erre a bizonyos fehérjére, allergizálhat egy csecsemő szervezete. Emiatt, a glutén étrendbe való bevezetésénál fokozott óvatosság, és körültekintés szükséges.A mi gyerekorvosunk is azt javasolja, hogy 6-7 hónapos korban érdemes elkezdeni a bevezetést. A glutén bevezetésének időszaka 6-8 hét.Amikor megkezdjük, ügyeljünk arra, hogy minimum 7 napig, semmilyen új zöldséget, gyümölcsöt ne vezessünk be a baba étrendéjébe. A már korábban ismert ízeket kapja, az addig megszokottak szerint.Auguszta étrendéjbe a glutént, a Milumil 7 gabonás tejpéppel vezettem be. Elsőre a dobozon lévő útmutatást követtem. Amikor megkóstoltam a pépet, kb. a fűrészporhoz hasonlított az íze, így ezt nem is adtam oda Augusztának.Lássuk, nálunk hogy telt el az időszak:
1 hét.
A délelőtti gyümölcspürébe tettem először 1 mk kanálnyi mennyiséget. Majd naponta emeltem az adagot. Az első hét végére kb. 1 ek volt a mennyiség.
2. hét
Saját babakekszet készítettem, és azt kapta a délelőtti gyümölcspüré után. A 7 gabonás pépet, tovább adtam, annyi különbséggel, hogy a délutáni gyümölcsbe tettem.
3. hét
A babakeksz mellett; bulátát (pufaszott búzacsírát) vásároltam, és vagy összemorzsolva, vagy darabosan adtam.
4-6. hét
Nincs különösebb változás az eddigiekhez képest, babakeksz, buláta, és 7 gabonás pép.
7. hét
Néhány falat vizes zsemlét adtam (tej-; és tojásmentes), a hétvégre egy negyed zsemlét kapott tízóraira.A 8. hét végére mertem kimondani, azt, hogy a glutén be van vezetve. Véleményem szerint, ebben is, mint a hozzátáplálás minden etapjában a fokozatosságon van a hangsúly. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy nem minden baba „érett” a betöltött 6.hónap napján arra, hogy elkezdjük a glutén bevezetését, mert a szakirodalom ezt várja el.Mindenkinek akadálymentes ’Gluténbevezetést’ kívánunk.Ha úgy érzed segítség volt, akkor nyugodtan osztd meg a bejegyzést, hogy minden olyan maminak segíteni tudjunk, aki előtte áll.Üdv.:


Tovább

+1
0
Nézd meg az összes posztot
Hozzászólások
Ezt olvastad már?
X

Darabos ételek bevezetése Augusztának...

Darabos ételek bevezetése Augusztának...
október 13. 05:15

Az ajánlások szerint 7-10 hónap között érdemes elkezdeni...

Tovább

0
0

Sült nyúlgerinc rizzsel, és gyümölcsös c...

Sült nyúlgerinc rizzsel, és gyümölcsös céklahabbal
október 13. 05:03

Nem minden kép sikerül úgy, ahogy eltervezem. Viszont az...

Tovább

0
0