Beszélnünk kell a culotte nadrágokról!

Beszélnünk kell a culotte nadrágokról!
2020. június 27. 5:56

Úgy három-négy éve, mikor a cicanadrágok bő évtizedes egyeduralmának leáldozott, olybá tűnt, hogy valamivel demokratikusabb időszak következik a nadrágdivatban. Nem így lett. A divatvilág – az influencertársadalom tevékeny közreműködésével – ugyanis egy olyan nadrágfazont emelt a megüresedett trónra, mely még kevesebbeknek áll jól, mint akár a cuppanósan szűk, akár bármilyen egyéb szabás.  Ez pedig a culotte.
Bárkire rádob úgy 10 kilót optikailag (Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)
A culotte nadrágok neve a francia culot szóból származik, ami egy dolog alsó részét jelenti. Eredetileg azokat a térdnadrágokat hívták így, amelyeket az európai felső osztályok urai viseltek a késő középkortól kezdve a 19. század század elejéig. Ezek még szoros szabásúak voltak, a térd alatt pedig csattal, gombokkal vagy húzózsinórral rögzítették azokat. A francia forradalomban a munkásosztály forradalmárait “sans-culottes” néven emlegették, ami szó szerint “culotte nélküli”-t jelent, vagyis azokat az embereket, akik elutasítják az arisztokratikus öltözködési stílust.
Napjaink divatjában a culotte lényegében egy 3/4-es fazonú, bő szabású nadrágszoknya. Van is ebből probléma bőven…
Kövérít, összenyom
A culotte nadrággal a legnagyobb gond, hogy akármilyen legyen is az alkatod, és akármivel is kombinálod, optikailag mindenféleképpen alacsonyabbnak és teltebbnek mutat, ezzel pedig rögtön szembe is megy azzal a paradox módon szintén a divatvilág diktálta elvárással, hogy minél vékonyabbak és magasabbak legyünk, vagy legalábbis próbáljunk annak tűnni.
Mintha rövid lenne, pedig valójában hosszú (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)
Az ilyen típusú nadrág ideális esetben lábszárközépig ér, mutat valamennyit a vádliból, térdet viszont nem villantasz benne. A boltokban kapható modellek többsége ilyen szempontból a 170-175 centi magas nőkre van szabva. Ha ennél alacsonyabb vagy, akkor a cucc úgy boka táján fog véget érni és ettől úgy fog állni, mintha kinőtted volna, miközben valójában pont, hogy nem túl rövid, hanem túl hosszú.
A legtöbbször, ha egy ruhadarabb hosszúsága, illetve az alacsonyabb termet a gond, a magassarkú cipő segít. A culotte esetében viszont nem jelent megoldást ez sem. Sőt! Ha magassarkúval veszel fel egy bokádig lifegő culotte-ot, azzal leginkább csak rontani tudsz az összképen.
A magassarkú sem menti meg (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)
A vádli és a boka 
De vegyük azt az esetet, hogy a nadrág hossza éppen stimmel, vagyis lábszárközépig ér. Ekkor láthatóvá válik a vádli alsó fele, valamint a boka, ami nagyon nem mindegy, hogy milyen. Az ideális a formás vádli és a határozottan karcsú boka lenne. Ha ugyanis a lábaid egybefüggően vékonyak (modellalkatú lányoknál például erre jelentős az esély) ebben a nadrágban kimondottan pálcikalábú leszel. Amennyiben épp ellenkezőleg, vastagabb a vádlid és/vagy nem kellőképpen karcsú a bokád, a culotte-ban konkrétan tönklábaid lesznek. Ha pedig O- vagy X-lábbal szerencséltetett a genetika, culotte nadrágban úgy fogsz mutatni, mint egy barokk komód.
Nem, ez nem néz ki jól (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)
Csípő, fenék 
A másik terület, ahol a culotte nadrág bukik, a csípő-fenék tájéka. Mivel a szabás óhatatlanul szélesít, ezért minél keskenyebb csípő és comb kell(ene) hozzá. Ugyanakkor viszont, ahhoz, hogy hátulról mutatós legyen, formás fenék szükségeltetik, a laposabb hátsóból ugyanis kategorikusan tepsisegget csinál.
Eltolja a testarányokat (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)
De kinek állhat akkor mégis jól?
Mindezek fényében foglaljuk is össze, milyen testalkat kellene ahhoz, hogy a culotte nadrág valakinek kimondottan jól álljon:170-175 centiméter körüli testmagasság (magassarkú viszont kilőve)
arányaiban rövidebb felsőtest, hosszabb lábak
keskeny csípő, ugyanakkor formás, kerek fenék
formás, nem túl vastag, de nem is túl vékony, egyenes vádli 
kifejezetten karcsú boka.És nem, egyáltalán nem azzal van a gond, ha nem így nézel ki. A culotte fazon az, ami indokolatlan. Mit hordj helyette?
A culotte nadrágoknak létezik egy karakterében, variálhatóságában hasonló, ám sokkal többek számára előnyös alternatívája, ez pedig a palazzo nadrág. Ez egy többnyire könnyű, szellős anyagokból készülő, derékban szűk, onnan lefelé fokozatosan bővülő fazonú, közel földig érő hosszúnadrág. Legalább annyira kényelmes, mint a culotte és nagyjából ugyanazokkal a holmikkal tudod variálni is. Viszont! Ha alacsonyabb vagy, vehetsz hozzá magassarkú vagy akár telitalpú cipőt is, illetve ugyanezzel “csalhatsz” akkor is, ha szélesebb a csípőd, ugyanis minél hosszabb a nadrágszár, optikailag annál inkább nyújtja az alkatot. A lábakat ugyanakkor teljes hosszában takarja, így a lábaid vastagságától, formájától teljesen függetlenül hordhatod.
Palazzo nadrágok (Fotók: Getty Images)
Még több trend Az egyetlen ruhafazon, ami mindenkinek jól áll – így hordd az ingruhát!
30 trendi nyári ruha 6000 forint alatt
37 nadrágot kellett felpróbálnom, de megfejtettem, mi a különbség a farmerfazonok között


Tovább

nlc.hu

+1
-1
Nézd meg az összes posztot
Hozzászólások
Ezt olvastad már?
X

Így hordd a zsákruhát, hogy ne tűnjön zs...

Így hordd a zsákruhát, hogy ne tűnjön zsáknak!
július 31. 16:49

A zsákfazonú, illetve oversize ruhadarabok egy évtizede...

Tovább

nlc.hu

0
0

Körte, alma, homokóra, oszlop, fordított...

Körte, alma, homokóra, oszlop, fordított háromszög – Így válassz fürdőruhát az alkatodhoz!
július 22. 12:29

A fürdőruháink megválasztásakor számos szempontot figyel...

Tovább

nlc.hu

0
0