A ruhabérlés kevésbé zöld, mintha kidobnánk a megunt darabokat?

A ruhabérlés kevésbé zöld, mintha kidobnánk a megunt darabokat?
2021. július 8. 0:10

Sokáig úgy gondolták, hogy a ruhabérlés jó válasz lehet a divat fenntarthatósági válságára, de egy új tanulmány arra az eredményre jutott, hogy még annál is rosszabb, mintha egyszerűen kidobnánk a fölöslegessé vált ruhadarabokat, írja az MTI:
Az Environmental Research Letters tudományos folyóiratban publikált kutatás több különböző módját vizsgálta meg annak, mi történhet egy ruhadarabbal, beleértve az újrahasznosítást, a továbbértékesítést és a ruhabérlést is. A tanulmány szerzői szerint mind közül az utóbbi legrosszabb választás környezetvédelmi, illetve fenntarthatósági szempontból, hiszen szállítgatás és a tisztíttatás is terheli a környezetet.
Közben a zöldnek vélt ruhabérlés már egész külön ágazattá nőtte ki magát. Olyan hírességek, mint Gwyneth Paltrow vagy Ralph Lauren is beszálltak az üzletágba. A GlobalData becslése szerint 2029-re az ágazat értéke 2,3 milliárd font (975 milliárd forint) lehet. A Világgazdasági Fórum viszont idén arra figyelmeztetett, hogy az ágazat a globális károsanyag-kibocsátás 5 százalékáért felel.
A ruhabérlés azonban esetenként mégis jó megoldás lehet. Egy a témával foglalkozó szakértő, Dana Thomas szerint például jelentős események vagy esküvők esetében hasznos megoldás a vásárlás helyett.
Az új tanulmány szerint ha a bérbeadó cégek úgy változtatnák meg a logisztikájukat, hogy az környezetbarátabbá váljon, a bérbeadás környezetvédelmi szempontból egy szintre kerülne a viszonteladással. A tanulmány azt is megállapította, hogy a divatfogyasztás legfenntarthatóbb módja az, ha kevesebb darabot vásárolunk, és azokat a lehető leghosszabb ideig hordjuk.  Fenntartható akarsz lenni? Vásárolj kevesebbet, vásárolj jobban– ajánlotta Thomas, a gyorsan változó divattal és a ruhák jövőjével foglalkozó Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes című könyv szerzője.
Fotó: Pexels/Lisa Summer
Még több cikk a fenntartható divatról:Lehet-e a divat környezet- és emberbarát?
6 hónap fast fashion nélkül: egyre jobb a „turkálós” élet?
The post A ruhabérlés kevésbé zöld, mintha kidobnánk a megunt darabokat? first appeared on nlc.


Tovább

nlc.hu

0
0
Nézd meg az összes posztot
Hozzászólások
Ezt olvastad már?
X

Így hordd a zsákruhát, hogy ne tűnjön zs...

Így hordd a zsákruhát, hogy ne tűnjön zsáknak!
2021. július 31. 16:49

A zsákfazonú, illetve oversize ruhadarabok egy évtizede...

Tovább

nlc.hu

+1
0

Körte, alma, homokóra, oszlop, fordított...

Körte, alma, homokóra, oszlop, fordított háromszög – Így válassz fürdőruhát az alkatodhoz!
2021. július 22. 12:29

A fürdőruháink megválasztásakor számos szempontot figyel...

Tovább

nlc.hu

0
0